Spechtvink


Spechtvink (Camarhynchus pallidus)
Deze vink is uitzonderlijk omdat hij gereedschap gebruikt.
Het uiterlijk is dofgrijs tot olijfgroen. Dit uiterlijk is bij zowel het mannetje, vrouwtje als onvolwassen vogels hetzelfde.
De lange spitse snavel van onvolwassen vogels is roze en wordt geleidelijk zwart als de vogel volwassen wordt. Zo kun je volwassen van onvolwassen vogels onderscheiden.
De Spechtvink gebruikt in plaats van zijn tong om voedsel te verkrijgen, takjes, stokjes en stekels van een cactus om larven uit dood hout te peuteren. Hetzelfde takje kan diverse malen worden gebruikt. Ook is er waargenomen dat deze vink zijn gereedschap op maat maakt, of verschillende takjes of stekels probeert om zijn doel te bereiken.
Het voedsel van de Spechtvink wordt in droge tijden voor 50% verkregen door het gebruik van gereedschap. Dit maakt ze efficiënter dan chimpansees, die behoren tot de meest intelligente, niet menselijke gebruikers van gereedschap. In natte periodes is het gebruik van gereedschap niet perse nodig en kan hij met zijn spitse snavel ook makkelijk insecten vinden.
Gewicht: 20 gram
Status: niet bedreigd
Omgeving: Komt het meeste voor in weelderige, vochtige en altijd groen bossen op verhogingen van 300 tot 700 meter. Verder komt deze vink ook voor in het laagland met loofbomen, struiken en cactussen, maar is daar veel zeldzamer.

Eilanden: Isabela, Santa Cruz, Fernandina, San Salvador/Santiago, San Cristóbal, Pinzon
 
Klik op het kaartje om hem vergroot te zien.